Gör det själv – bygga altan

SHARE
, / 2111 0

Bygga altan enligt egna val

Bygg altan efter eget huvud

Det finns många projekt som har med hus och hem att göra som är svåra att utföra om du inte själv är hantverkare. När det gäller att bygga en altan finns det dock inget som hindrar den händiga amatören från att planera och utföra arbetet själv. Fördelen är att du kan sätta din egen prägel på bygget när det är du som fattar alla beslut. Dessutom sparar du in en hel del kronor om du slipper anställa en hantverkare. En altan är ett mervärde för ditt hus, så se kostnaderna som en investering som höjer husets värde.

Att tänka på vid bygge av altan

Börja med att fundera på hur du tänker dig att din altan ska se ut, var den ska vara placerad och vilka funktioner den ska täcka. Handlar det om att konstruera ett trädäck, som ger den jämna yta som din kuperade tomt inte naturligt erbjuder? Vill du skapa en altan som både är insyns- och regnskyddad? För de flesta typer av altanbyggen behöver du inte ansöka om bygglov från din kommun, men det är mödan värt att kolla upp exakt vilka villkor som gäller just där du bor. En viktig regel att hålla sig till är att inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen till granne eller allmän mark. Sedan finns det regleringar som gäller hur hög altanen får vara byggd och även om den har ett plank eller en mur. Informera dig innan du bygger istället för att bita i det sura äpplet om du bygger fel.

Rätt materialval till altan är a och o

Det gäller att välja rätt material vid bygget av en altan. Ofta faller valet på trä, men vad för sorts trä lämpar sig för en altan? Många träslag skulle inte klara den påfrestning det innebär att ständigt vara utsatt för årstidsväxlingar, väder och vind. En vanlig lösning är tryckimpregnerad furu. Obehandlad furu skulle aldrig klara vädrets utmaningar, men när den behandlats kemikaliskt är den mycket motståndskraftig. Med tryckimpregnerad furu får du alltså ett mycket tåligt material, men ett som innehåller kemikalier. Ett alternativ är det inhemska träslaget lärk, som har en naturlig motståndskraft mot röta, vilket furu saknar. Lärk är tåligt och används ofta både till trädäck och utemöbler. Det tredje alternativet är ceder, vilket är lika väl ägnat som både lärk och tryckimpregnerad furu. Tyvärr innebär valet av ceder att det måste importeras, för i Sverige växer det inte.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN