Gör det själv – måla köksluckor

SHARE
, / 2292 0

Du kan spara pengar på ommålning av köksluckor

Att måla om köksluckor får stor effekt eftersom luckorna ofta tar upp ett stort utrymme mitt i blickfånget i hemmets kanske viktigaste rum. En ommålning trollar bort slitage och kan även matcha andra förändringar du gör i köket. Det är dessutom ett renoveringsprojekt som förlänger livslängden på en ganska stor investering. Det är inte billigt med nya köksluckor. För att du ska få ett bra resultat är det dock en del saker du bör tänka på. Det är inte superlätt att måla köksluckor men är du noggrann och påläst och använder rätt produkter så bör du klara av det.

Steg för steg guide

Nästan oavsett vilket material dina köksluckor är gjorda i kan du gå tillväga på följande sätt:

1. Tvätta noga bort smuts och fettavlagringar med en speciell målartvätt (som du köper i färghandeln) och därefter med vanligt vatten

2. Måla med en särskild grundfärg så att din kulör får maximalt fäste. Är luckorna tillverkade i massivt trä med kvistar lackar du dessa innan grundmålningen.

3. Spackla över eventuella hål och småskador. Slipa spacklet när det torkat.

4. Grundmåla ännu en gång.

5. Måla med den kulör du valt. I kök brukar man använda halvblank eller blank snickerifärg.

Tips vid ommålning av köksluckor

Du kan måla om luckorna där de sitter utan att ta ned dem. Börja med luckans kanter. Ofta räcker det med att måla själva luckorna. Stommen där de hänger är inte lika slitageutsatt som luckorna. I regel har man olika färg på stomme och luckor. Allra vanligast är vita stommar och sedan luckor i en färg som passar ihop med andra ytor i köket. Hur ser beslagen ut? Om du vill genomföra en lite större förbättring och få luckor som verkligen känns som nya byter du ut dessa. Det finns mycket fint att välja på i fackhandeln.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN