Inreda i marmor – en sten med variation

SHARE
, / 1143 0

En lång historia

I flera hundra år har marmor varit ett material för de rika och förekommit i slott och herrgårdar, men idag har denna vackra sten även letat sig in i villor och lägenheter. Denna sten är kristalliserad kalk som är porös och mjuk till sin natur och därför är lättarbetad men som samtidigt kräver en del underhåll för att hålla sig fin. Marmorns utseende varierar beroende på var den har brutits och därför skiljer sig exempelvis italiensk och svensk marmor åt. Nyanserna varierar naturligt i svart, vitt, grått samt grönt och därför går det att skapa en stor variation av produkter för olika stilsmaker från denna sten.

Olika varianter på marmor

En känd marmorsort som även ses som en av de finaste är Carraramarmorn. Ursprunget kommer troligt från Carrionefloden nära Florens i Italien. Även i Sverige förekommer marmor bland annat Kolmårdsmarmor och Ekebergsmarmor, båda två kända och uppskattade varianter. Den första bryts i Östergötland och har färgskiftningar från ljusgrönt till grönsvart. Sorten används för tillverkning av inomhusprodukter, som till soffbord, efter att den har visat sig smula sönder utomhus. Redan under 1200-talet tillverkade östgötarna produkter av stenen som återfinns både som dopfunt i Eneby kyrka utanför Norrköping och som golv i Stockholm stadshus. Ekebergsmarmor bryts utanför Örebro och det är en relativt ren sort, det vill säga med få inslag av föroreningar och färgen är därför vit med inslag i gult. Liksom Kolmårdsmarmor passar den bäst inomhus, då den ändrar färg utomhus.

Dekorera med inredningsprylar i marmor

I hemmen används marmor i dag mest i kök som bordskivor och i lyxiga badrumsinredningar. Många oroar sig för skötseln och att ens marmorskiva ska bli fläckig, men det är egentligen inga problem så länge som citronbaserade rengöringsmedel undviks. För dig som hellre vill satsa på inredningsdetaljer i denna sten finns många vackra produkter att välja på. Till köket finns både mortlar och skärbrädor, det är snyggt att blanda in flera nyanser och inte ha en enhetlig färgskala på dina marmorprodukter. Har du inte råd att byta ut ditt kakel mot marmor i badrummet, vilket de flesta av oss inte har, ordnar du enkelt en lyxig känsla med en tvålpump och små värmeljuslyktor i materialet.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN