Kom igång med din trädgårdsplanering

SHARE
, / 1181 0

Att tänka på innan start

Att planera sin trädgård är nästan lika roligt som det praktiska trädgårdsarbetet som följer. Oavsett om det är en gammal trägdård som behöver rustas upp eller en nyanlagd yta som ska bli en trädgård har du ett spännande uppdrag framför dig som kräver planering och struktur för ett bra resultat. Några viktiga frågor att ställa sig själv innan planeringen börjar är i vilken zon som du bor, vilken stil din trädgård ska ha och om du tycker om att pyssla i trädgården eller föredrar en mer lättskött tomt. Har du dessa frågeställningar klara kan planeringen börja.

Skynda långsamt och känn in

Ett av de viktigaste tipsen är faktiskt att ta det lugnt. Jag förstår din iver över att komma igång, men ha lite is i magen och studera din trädgård. Ta med en stol och fundera över var du vill ha en uteplats, hur ljuset faller och var det är mest lä. Har du redan en uteplats på ett bra läge men som saknar ett vind- eller insynsskydd som gör platsen mysig? Hur ska staketet se ut, vill du ha slingrande växter i krukor som kan klättra plankets ribbor eller passar det bättre med en rabatt?

Bygg upp stegvis

När skissen över din trädgård är klar och rabatter, trädgårdsland och grillplatser är utmärkta på pappret är det dags att titta på vilka växter som passar. Har du övertagit en gammal befintlig trädgård finns det redan växter och träd som kan vara värda att spara. Gräv inte upp tomten innan ett år har gått, för att veta vad ni vill ta till vara, ett träd växer långsamt varför redan färdigvuxna träd på tomten är en lyx. När du väljer växter ska du tänka både på zon och läge. I en sydligare trädgård kan även rosmarinen övervintra medan trädgården i Norrland behöver vara lite mer restriktiv i sitt val, men även för den nordliga trädgården finns många bra tips. Håll koll på lappen som sitter i växternas krukor på ditt garden center, där står vilka förutsättningar växten behöver. Det går utmärkt att skapa en dignande skörd även norrut, tänk bara på att välja tidiga sorter, för att smaken ska hinna utveckla sig ordentligt.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN