Olika metoder för att renovera en trappa

SHARE
, / 1315 0

Liten arbetsinsats och stor förändring

Om du har en sliten trappa inomhus eller bara vill förnya utseendet är en enkel trapprenovering något som de flesta kan göra själva på ett par dagar. Hur du går tillväga beror på om du väljer att måla trappan eller klä den med nya plansteg, men båda metoderna är enkla och som vid alla renoveringar gäller en grundlig förberedelse. För den som vill måla trappan kan välja mellan många härliga färger och har du hela steg blir det en snygg effekt av måla själva stegen i en ljusare nyans och den klädda biten ett par nyanser mörkare.

Hur du går tillväga

Är det en trätrappa som ska målas om går det lätt att slipa ner den gamla färgen och tvätta av innan den nya färgen stryks på. Det går jättebra att använda vanlig golvfärg, välj en vattenburen som är snäll mot miljön och som inte luktar när du målar. Däremot är det inte lyckat att använda golvfärg till trappans sidopaneler, då denna typ av färg är för rinnig. Är trappan klädd med en matta måste denna tas bort innan målningen påbörjas. Det kan vara slitigt att göra arbetet för hand och därför går det ofta att hyra en maskin från en bygghandel som automatiskt skär bort mattan.

Renovera själv eller ta hjälp

Om trappan behöver en uppfräschning men du inte vill måla, finns möjlighet att köpa nya plansteg i trä eller laminat. Fördelen är att ytskiktet blir som nytt utan att en mer omfattande renovering behöver göras. Laminat är betydligt billigare än trä och finns med varierat utseende. Vad det totala priset landar på beror på vilken teknik som du använder vid renovering, att måla är ofta ett billigare alternativ. Väljer du att anlita ett proffs slipper du jobbet och får ett garanterat bra resultat, men arbetskostnaden tillkommer. Det är inte ovanligt att ett företag tar mellan 14000-17000 kronor för en trapprenovering med plansteg i trä, men då ingår material. Gör du arbetet själv kan kostnaden halveras.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN