Renovera hus kräver både kunskap och kreativitet

SHARE
, / 1351 0

gamla hus, renoveringsobjekt

Renovera hus – en bra affär!

Om du köper eller bor i ett äldre hus kommer du säkert att behöva renovera det. Med renovering brukar man mena lite större insatser som du gör för att förbättra ditt hem eller insatser som du måste göra för att slippa problem. Enda alternativet för dig som inte vill renovera är att istället lägga tid på löpande underhåll av huset. För mig har det varit en affärsidé att köpa hus med stort renoveringsbehov och fixa till dem för att sedan sälja med förtjänst. Det var genom några sådana affärer i början av 90-talet som jag påbörjade min bana i fastighetsbranschen.

Vad behöver du renovera?

Alla delar av ett hus som utsätts för väder och vind slits. Vad du behöver renovera och när du behöver göra det beror på vad du har för hus. Träfönster i moderna hus bör du pyssla om vartannat år ungefär. Fönster av kärnvirke i äldre hus håller nästan hur länge som helst om du kittar, oljar in och målar om vart tionde år. Fasader som putsats på ett dåligt sätt kan ge dig stora problem. Att putsa om en fasad är ett stort och dyrt projekt. Oavsett om du har papp, tegel eller plåt på taket kommer du behöva byta ut materialet så småningom. Ett välgjort tak kan dock hålla i mer än 50 år om det är tätt.

Renovera hus som affärsidé

I Sverige finns det många fina gamla hus som avskräcker köpare med sitt slitna yttre och inre. Men om bara stommen; taket, golvet och väggarna samt system för värme, avlopp och vatten är bra kan du höja värdet på huset snabbt. Ta fram trägolv under plastmattor, måla om in och utvändigt samt röj upp i trädgården och fräscha till badrummet. Med rotavdrag, egen arbetsvilja och bra kontakter med billiga hantverkare har du en riktigt stark affärsidé. Om du inte har det som krävs rent ekonomiskt så kan det till och med vara vettigt att låna pengar till förmånlig ränta.

Många har gjort sig en hacka på detta sätt. Satsa på ett gammalt hus i ett attraktivt område om du vill ha ett lönsamt renoveringsäventyr. I samband med köpet ska du alltid anlita en besiktningsman. Då får du en checklista över vad huset behöver och kan välja att inte köpa huset i sista stund om det har fel som blir för dyra att åtgärda.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN