Renovera kakelugn och öka trivseln med öppen eld

SHARE
, / 1159 0

Ta vara på din kakelugn

Har du lyckan att ha en gammal kakelugn i ditt hus eller sommarstuga ska du självklart bevara den, även om den är i ett dåligt skick. Det finns idag flera tekniker för att restaurera upp ugnarna och återställa dem till sitt ursprungliga utseende. Ugnarnas utseende skiljer sig åt beroende på när de murades, under 1700-talet blev en platt ugn med slät yta och en rikt handmålad dekor populär. Under 1920 och 40-talen revs många ugnar ut från de svenska bostäderna i samband med elens intåg och då gick även en stor del av kulturskatten förlorad. Som tur är har kunskapen och intresset för kakelugnar ökat och de har idag blivit poppis.

Ett noga arbete

Att renovera en kakelugn kräver varsamhet och stort yrkeskunnande. Behöver du anlita hantverkshjälp kostar en renovering omkring 20- 30 000 kronor och rekommendationen är att du väljer ett företag som specialiserat sig på just kakelugnar och som känner till dess egenskaper. Det är ett sotigt och smutsigt jobb som är bäst att göra innan du tar itu med övriga rummet, är det bara kakelugnen som ska renoveras och inte resten av rummet, så flytta möblerna till ett annat rum och täck över väggarna och golvet med plast. Behöver du komplettera med delar är ett bra tips att leta på loppisar och hos antikhandlare, där finns bland annat ett stort utbud av begagnade mässingsluckor och med lite tur kan du hitta tillbehör som både passar storleks- och stilmässigt.

Renovera ugnen själv

Om du själv är intresserad av att renovera din ugn bör du förbereda dig på mycket arbete. Läs på ordentligt och rådfråga gärna en yrkesperson, kanske kan du få göra praktik hos en renoverare under ett par dagar, då du har möjlighet att lära dig grunderna samt fråga om råd. Dock behöver en sotare komma och godkänna ugnen och rökkanalerna för eldning. Även om du inte i nuläget har en kakelugn i din bostad kan du köpa en begagnad eller ny och låta installera den, priset varierar stort och ligger på mellan 5000 och upp till hela 200 000 kronor. Det beror både på storlek och om det är en begagnad eller nytillverkad ugn. En begagnad ugn kan ha ett lägre inköpspris, men då kan kostnader för renovering tillkomma.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN