Renovera möbler för att sätta accenter i hemmet

SHARE
, / 1172 0
Renovera möbler för att sätta accenter i hemmet

Otaliga loppmarknader och auktioner gör Sverige till ett Mekka för äldre möbler. En del köps i välvårdat skick, men många är kantstötta och instabila och behöver ses över. Visst kan en tapetserare eller möbelkonservator få uppdraget att se över möbeln i fråga, men det blir naturligtvis en rätt så dyr historia och utesluter möjligheten för dig att sätta en egen touch på den. Våga prova på att renovera möbler själv. Se till att öva upp din förmåga på möbler som kostat en billig penning, där det inte spelar så stor roll om resultatet blir lyckat eller ej. När du sedan vet lite mer kan du ta dig an de viktigare föremålen.

Kurser och nätet hjälper vidare

Det finns mängder av hemsidor och bloggar med fokus på möbler och renovering av dessa. Framför allt de som skrivits av yrkeskunniga personer som delar med sig av tips och knep som är till stor nytta. För den som får blodad tand finns det dessutom möjligheten att förkovra sig i kurser i möbelrenovering och tapetseri. Knepet när det gäller renovering av möbler är att alltid respektera materialet i fråga och behandla det i enlighet med de fysiska förutsättningar detta har. Även valet av färg eller lack som ursprungligen togs för möbeln spelar en roll när det gäller att framgångsrikt renovera en äldre eller sliten möbel.

Förarbetet av stor vikt vid renovering av möbler

Det kan visserligen gälla möbler av alla de material när du ska renovera, men vanligast är möbler gjorda av trä. Säg att det är en vacker, äldre träbänk som du fyndat på en loppmarknad. Stommen är stabil och designen snygg, men färgen har flagnat överallt och det finns en del hack och skåror som ser tråkiga ut. Bänken behöver alltså ytbehandlas och målas, och här är grundarbetet av enormt stor vikt för att resultatet ska bli bra. Först skrapas all gammal, flagnad färg bort och ytan mattslipas. Hack och andra skador spacklas jämna och slipas när spacklet torkat. Allt slipdamm torkas bort mellan varven. Måla över de spacklade ställena med grundfärg. Se till att allt damm är borta innan du lägger på första lagret färg. Låt torka, mattslipa, torka av slipdammet och lägg på nästa lager färg. Med en så här grundlig metod blir resultatet i det närmaste perfekt och möbeln blir en ögonfröjd.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN