Renovera skorsten – vad kan man göra?

SHARE
, / 2045 0

laga skorsten, skorstensplåt, eldningsförbud

Ditt hus måste ha en fungerande skorsten

Skorstenen är husets luftrör, bokstavligt talat. Om du värmer ditt hus med en ved, pellets eller oljepanna kan du få allvarliga problem om skorstenen inte fungerar som den ska. Skorstenar ska ses över av proffs med jämna mellanrum. Finns det problem kan du få eldningsförbud eftersom dåliga skorstenar innebär en säkerhetsrisk. När jag investerar i äldre fastigheter står kontroll av skorsten med högt på min checklista. Att hålla ordning på sin skorsten är alltså viktigt. Att fixa till mindre problem behöver dock inte vara särskilt svårt. I det här inlägget ska jag berätta lite om vad du kan göra på egen hand.

Utvändig renovering av skorstenen

Taken på på de flesta hus slutar en bit utanför väggen där ett stuprör samlar upp vatten. Detta skyddar din fasad. Skorstenen däremot är ofta bar. Snö, slask och regn träffar den från alla väderstreck, beroende på hur det blåser. Hur solid din skorsten än är så kommer det förr eller senare att uppstå problem. Vatten tränger ofta in i huset i skarven mellan tak och skorstensfot. Om du har en säker takstege kan du ganska enkelt påföra ny puts om den gamla börjat spricka. Kontrollera först att stenarna eller byggblocken som skorstenen består av inte är lösa – i så fall får du fästa dem med nytt bruk. Skorstensplåtar och skorstenshuv är en bra lösning om du vill förlänga tiden mellan skorstensrenoveringarna.

Invändig renovering av skorstenen

En skorsten är naturligtvis öppen så att luft och rök ska kunna stiga upp genom den. Det innebär också att smuts, vatten och snö kan tränga in i skorstenen. Inte bara det utan fåglar kan även bygga bon i skorstenar och ställa till med problem. Vid eldning fäster även sot på insidan av skorstenen. Därför behövs underhåll i form av sotning. Ett lite större invändigt renoveringsprojekt är att öppna extra rökgångar. I gamla hus finns ofta plats för många kakelugnar och andra eldkällor men om de har stått oanvända länge behöver de rensas ordentligt. Om en så kallad provtryckning (utförd av fackman) visar att tätningen på insidan av skorstenen behöver förbättras kan man lösa det med eldfast lera eller genom att montera skorstensrör inuti de gamla rökgångarna

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN