Renovera tak – ett omfattande arbete

SHARE
, / 1062 0

Ge huset ett lyft

Att renovera taket på huset kan verkligen ge huset ett rejält lyft utseendemässigt, men det är ett omfattande arbete som både kräver kunskap och planering för att resultatet ska bli bra. Vilket sorts tak ditt hus ska få är det inte bara du och din familj som avgör utan även kommunens byggnadsavdelning kan ha en åsikt om vad som passar i ditt bostadsområde. Se till att kolla upp vad som gäller innan renoveringen påbörjas. Om du i samband med renoveringen vill byta material på takbeläggningen måste du kontrollera att huset klarar tyngden.

Tilläggsisolera eller ej?

Om du äger ett gammalt hus kan det hända att det saknas tilläggsisolering och när du ändå är igång med en takrenovering kan det vara klokt att passa på att även se över isolationen. Risken finns dock att du kommer få problem med mögel om varm rumsluft läcker ut i ett kallt vindsutrymme och det bildas kondens. Ett tips för att slippa det problemet är att ställa in ett element på vinden som värmer upp utrymmet. Hur utsidan ska se ut är i mångt och mycket en fråga om smak. Ska taket byta färg eller material behöver du oftast bygglov från kommunen om din bostad ligger i ett detaljplanerat område.

Att välja material

Förutom att ta hänsyn till om bostaden klarar av den nya tyngden om du byter från papp till betongplattor, behöver du veta hur mycket jobb det innebär att arbeta med de olika materialen. Betongplattor är både billigare och lättare att lägga rätt än tegelpannor, vilket kan medföra mindre kostnader om du väljer att anlita hantverkshjälp. Hur mycket ligger då arbetskostnaden på? Priset hamnar på ett ungefär mellan 70000 och 95000 kronor för ett hus på 150 kvadratmeter och då tillkommer kostnader för material, där tegel är det dyraste valet. Det är ovanligt att så mycket pengar på fickan, därför kan det vara en bra ide att jämföra lån på nätet innan du bestämmer dig.

Sedan den 1 januari 2016 gäller nya regler för rotavdraget, du har i dagsläget möjlighet att få arbetskostnaden för din takrenovering avdragen med högst 30%.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN