Trädgårdsdesign – designa och inred paradiset

SHARE
, / 1037 0

Förmedla rätt känsla i din trädgård

Först och främst är det bara att gratulera till vilket härligt arbete du har framför dig! Att designa sin trädgård – antingen själv eller med hjälp av en trädgårdsarkitekt – är något av det roligaste man kan göra när man har hus och trädgård. Trädgården är ofta vårt eget lilla paradis där vi drar oss tillbaka för avkoppling och lugn och ro. En attraktiv trädgård handlar ofta om vilken känsla man vill ha, till exempel en solig och öppen plats med plats för odling och mycket blommor eller en rofylld och ombonad plats. Vilken känsla vill du ha i din trädgård?

Tänk efter noggrant innan du börjar

Innan man sätter igång med sin trädgårdsdesign bör man tänka efter noga. Inte bara vilken känsla man vill ha i trädgården utan också vilken typ och stil av trädgård man egentligen är. Är jag den klassiska, minimalistiska, romantiska, asiatiska eller medelhavstypen? Det är stor skillnad på hur man designar dessa olika typer av trädgårdar så därför är det bra att man har klart för sig vilken stil man vill ha innan man kör igång. Kanske har man redan någon eller några platser i sin trädgård som man tycker om och gärna vill behålla. En bra planerad trädgård ska vara personlig, estetisk och funktionell.

Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt

Även om man tänker man designa sin trädgård själv är det ändå bra att få goda råd och tips av en kunnig trädgårdsarkitekt. De ser saker och ting i en helhet med växter och blommor ur ett både praktiskt och estetiskt perspektiv. Ska du anlita en trädgårdsarkitekt fullt ut startar det ofta med ett hembesök där ni går igenom dina idéer, önskemål och förutsättningar för att skapa din drömträdgård. Tillsammans med arkitekten tar ni fram en 3D-ritning med förslag på hur utformning av uteplatser, gångar, rabatter och andra rum i trädgården kan vara. Du kan också få tips på vilka träd, växter och blommor som passar in på de olika ställena. Belysning är även den en viktig del i trädgården och arkitekten vet ofta vilka plantor och växter som är vackra att belysa.

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN